3: Lars Swane: Udsigt mod Mejlø. Fyns Hoved

Udsigt mod Mejlø. Fyns Hoved

Lars Swane (1913-2002): Udsigt mod Mejlø. Fyns Hoved. 1962. Olie på lærred. 35,5 x 50,5 cm. Johannes Larsen Museet.

Fra bugten, hvor Fritz Sybergs børn badede for over 100 år siden, ligner Meljø en lille rund top i vandet - eller som Fritz Syberg i titlen til et af sine malerier har kaldt den: " Mejlø [...] du Perle, som svømmer paa Vove" - vove betyder "vandoverflade".

Det er dog kun, når man ser øen fra den rette vinkel mod den nordlige spids høje klinter. I virkeligheden er Mejlø nemlig en aflang ø, som vi kan se på kunstneren Lars Swanes maleri. Øen danner en smuk form med en flad spids, der stikker ud i vandet, men herefter hvælver øen sig i nogle smukke buer, som kunstneren har fremhævet med en mørk konturstreg. Man kunne let tro, at dette bare var ren fantasi, men faktisk kan I selv stå og se den nærmest helt sorte skygge på øens klint i venstre side, hvis I står her på det rette tidspunkt og i rette vejr.

Lars Swane har især malet i Nordsjælland og i Vendsyssel, men som søn af kunstnerne Christine og Sigurd Swane og nevø til Johannes Larsen var Lars Swane knyttet til Kerteminde-egnen og kom også på Fyns Hoved.

Her har han stået på strandengen ved landtangen Korsøre ved Korshavn og malet udsigten mod Mejlø på en dag, hvor himmelen var dækket af skyer. Det giver en lidt dyster stemning i billedet. Himmelen virker mørk, og Mejlø står i brune farver. Bortset fra de klare gullige og lilla farver i forgrundens strandvegetation er maleriets farver meget afdæmpede, hvilket faktisk er lidt atypisk for Lars Swane, der ofte malede ret farverigt. Strandengen, vi ser på billedet, er den dag i dag et smukt område med tør engbevoksning, hvis gulbrune farver danner en flot kontrast til det blågrå vand og himmelen, som man her føler sig fuldstændig omgivet af, når man står og kigger mod Meljø. Til venstre er det lave vand og den lille lysthavn, hvor også et par fiskere holder til, og til højre kigger vi mod det åbne hav.

Kunstruter: Nu kan du tage en app eller en folder med ud i naturen og finde kunstnernes motiver i landskabet. Find Malernes Fyn på Fyns Hoved, Vestfyn og i Svanninge Bakker.

Læs mere
Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Kunstfilm: Paula
Mandag den 22. januar kl. 19
Kerteminde Kino

Se den flotte film "Paula" om kunstneren Paula Modersohn-Becker - og få dertil en intro af museumsinspektør Malene Linell Ipsen.

Arkitekturværksted
Lør d. 10. til tors d. 15. feb 2018, kl. 10-15
Johannes Larsen Museet

Vinterferie: Design, tegn og byg dit fremtidshus

Tapetets sidste dag
Søndag den 28. januar kl. 14-18
Johannes Larsen Museet

Vær med på Ladbytapetets sidste dag på Johannes Larsen Museet.

Rundvisninger 2018
Hele 2018
Johannes Larsen Museet

Kom med på en af vores gratis introduktioner. Få et overblik her.