Malernes Fyn: Fyns Hoved

Fyns Hoved er med sin smukke og storslåede natur et yndet udflugtsmål. Med kunstruten "Malernes Fyn" kan du få et nyt og kunstnerisk blik på naturen på Fyns Hoved. Dyk ned i malerierne og kom i dialog med kunsten og fortiden gennem mødet mellem værk og natur. Her på Johannes Larsen Museets hjemmeside kan du se nogle af de mange malerier, som kunstnerne har skabt på Fyns Hoved.

Malernes Fyn viser dig 12 malerier og fører dig ud på en seks km. lang gåtur til nogle af de smukkeste punkter på Fyns Hoved. Du kan dog også nøjes med at gå til enkelte punkter på ruten - men husk godt fodtøj: terrænet på særligt den vestlige del af selve Fyns Hoved er kuperet og ikke velegnet til cykling eller barnevogne, men en bredere og mere jævn sti går ind gennem landet i Fyns Hoveds østlige side.

Tag familie eller venner med på tur, eller kombiner turen med et besøg på stranden eller den lokale campingplads.

Kunstruten

Hvis du ejer en iPad eller iPhone, kan du få ruten med i hånden ved at downloade appen "Historiejagt Fyn". App til android er også på vej.

Fyns Hoved, havet og kunstnerne 

Fyns Hoved ligger på den nordligste spids af halvøen Hindsholm. Indtil for få århundreder siden var Hindsholm en ø, og naturen her bryder da også afgørende med det øvrige Fyns mere bløde former. Fyns Hoved byder på et storslået, dramatisk og varieret landskab med stejle klinter, mere afrundede enge og bakkedrag, landtanger, strandsøer og inddæmmet havbund. Fra Fyns Hoved har man en fantastisk udsigt mod Storebælt og Sjælland til øst, Kattegat og Jylland til vest, Samsø til nord samt Kerteminde og en række mindre øer: Meljø, Enø, Bogø, Ægholm og Vejlø Kalv mod syd.

Havet spiller en særlig aktiv rolle på Fyns Hoved, idet det hele tiden ændrer landskabet og giver Fyns Hoved et særligt lys, som gennem de sidste 150 år har tiltrukket kunstnere. Den første kunstner, der besøgte Fyns Hoved, er så vidt vides Theodor Philipsen i slutningen af 1870'erne. Da friluftsmaleriet blev populært i slutningen af 1800, kom flere kunstnere dog til - ikke mindst maleren Fritz Syberg, der blev introduceret til området af kunstnerkollegaen Johannes Larsen. Kunstnerfamilien Syberg tilbragte i årene 1902 til 1910 deres somre på primitiv maner på det afsidesliggende Fyns Hoved, men andre kunstnere kom også til, bl.a. Jens Adolph Jerichau, Jens Birkholm, Lars Swane, Jeppe Larsen, Niels Hansen, Sven Havsteen-Mikkelsen og kunstnerfamilien Heltoft. Mange af disse kunstnere hører til den kreds, der siden er blevet kendt som "fynbomalerne". De skildrede gerne den smukke fynske natur og især Fritz Syberg malede også sin familie i den. Mange af malerierne fra Fyns Hoved tematiserer således forholdet mellem menneske og natur. De fleste billeder i denne app er malet af Fritz Syberg. De er fra det første årti af 1900 og lægger sig i forlængelse af den vitalistiske strømning, der opstod i dansk billedkunst på dette tidspunkt. Vitalismen kommer fra det latinske "vita", som betyder liv. Det er ikke en egentlig kunstnerisk stilretning, men mere en livsholdning, som opstod som reaktion på tidens stigende industrialisering. Vitalisterne tematiserede i malekunsten menneske og natur, krop og sundhed, og mange af malerierne udtrykker en umiddelbar og stærk glæde ved naturen, den frie udfoldelse og det simple, naturlige liv på Fyns Hoved.

Mange af de motiver, man kan se på billederne, har dog ændret sig i årenes løb - det gælder ikke mindst for billeder af de stejle klinter, som løbende påvirkes af vand og vejr. Dette giver en særlig dimension til natur- og kunstoplevelsen i dag, hvor vi med denne mobilapp kan sammenligne naturen på malerierne, som den optrådte for kunstnerne for 50 til 100 år siden, med den natur, vi står midt i i dag.

Adgang

Man når lettest Fyns Hoved med bil, og det er muligt at parkere flere steder. Der er dog tre større parkeringspladser: en ved Pugesø, en ved Jøvet, hvor der i øvrigt også er chelters til overnatning, samt en for enden af det område, som kaldes Halsen.

Fyns Hoved ligger ca. 20 km nord for Kerteminde, og man kan således også cykle dertil, men der er dog ikke cykelsti på det meste af vejen.

Man kan også sejle til Fyns Hoved og lægge til ved Korshavn bådebro, som ligger på landtangen Korsøre i naturhavnen Korshavn på Fyns Hoved og ejes af Odense Sejlklub. 

Kunstruter: Nu kan du tage en app eller en folder med ud i naturen og finde kunstnernes motiver i landskabet. Find Malernes Fyn på Fyns Hoved, Vestfyn og i Svanninge Bakker.

Læs mere
Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Johannes Larsens fødselsdag
Fredag d. 27. december kl. 10-16
Johannes Larsen Museet

Fri entré hele dagen. 

Nyd juledagene i Kaffehuset
27.-29. december 2019
Johannes Larsen Museet

I juledagene er Kaffehuset på Johannes Larsen Museet klar med en lækker menu.

Johannes Larsens fødselsdag
Torsdag den 27. december kl. 10-16
Johannes Larsen Museet

Fri entré hele dagen. 

Grønlandsaften
Onsdag den 15. januar 2020 kl. 19-21
Johannes Larsen Museet

En hyggelig aften med spændende oplevelser – og i godt selskab med andre museumsvenner. For medlemmer af Kerteminde Museumsforening.