Naturkoncert: Trækfuglene

Tid: Torsdag den 23. januar 2020 kl. 19
Sted: Johannes Larsen Museet

Koncert med udgangspunkt i St. St. Blichers Trækfuglene. Klezmer, oplæsning og jazz standards.

Som afslutning på udstillingen Fugl 2019 afholdes en koncert med fokus på fugle. Sat i ord af Blicher, Jørgen Leth og mange flere danske digtere. Musikken er klezmer og jazz standards.

Svalen efterlader et svaleformet hul i stilheden. Så elegant kan det siges! Musik og stilhed er to sider af samme sag. Og hvordan fange fuglens flugt, og hvordan fastholde lyden af musik? I denne koncert leges med fugle og musik!

Fugledigte fra Blicher til Jørgen Leth

Digtsamlingen Trækfuglene består af 30 trækfugledigte, samt indledningsvis de meget elskede: "Sig nærmer tiden" og "Det er hvidt herude". Ved koncerten hører vi et udvalg reciteret.

Derudover hører vi et udvalg af små nyskrevne fugletekster. Forfatterne bag disse er bl.a. Knud Sørensen, Eske K. Mathiesen, Peter Laugesen, Jørgen Leth, og Pia Juul. Disse nye digte, alle med samme fuglemotiver som hos Blicher, skrevet af nogle af vores bedste nulevende digtere, indgår i vores Trækfuglekoncert side om side med Blicher. Ofte med forbløffende virkning!

Fuglelivet som spejl

I juli 1838 ramtes S.S. Blicher af en dødstruende sygdom - muligvis tyfus - som lænkede ham til sengen i mere end 3 måneder. Han følte, at tiden nærmede sig, det samme udtryk han bruger i sit afskedstunge digt: Sig nærmer Tiden. Imidlertid kom han, gudskelov oven senge igen.

Den dødsmærkede Blicher vælger under sygdommen symbolsk trækfuglene som emne for sin nye digtsamling. Det er de fugle han kender bedre end nogen, de fugle, som han har skudt, spist og skrevet prosa og digtet om tidligere. I hans lyriske hovedværk ”TRÆKFUGLENE” lader han en gnist springe fra digt til digt, hvorved han knytter alle sangene sammen.

Digtene giver et ironisk, satirisk, lidende og meget kærligt billede af det omgivende samfund, og er samtidig en nøgle til Blichers eget liv. Blicher bruger fuglelivet som spejl på menneskelivets grundvilkår.

Klezmer og jazz standards

Musikken til koncerten er klezmer og jazz standards. Klezmermusikken, er egentlig jødernes musik. Det er en musik, der med jøderne har været på en lang rejse, gennem mange kulturer og regioner (udlængsel/hjemve). En musik, hvis grundtone er fuld af melodiøsitet og livsglæde, men som også rummer smerten fra det evigt fordrevne og fortumlede folks skæbne.

Klezmer-musikken er i dag, som den verdensmusik den er, et fælles anliggende, og ejes af enhver der elsker den. Helt parallelt til jazzen, med hvem den på mange måder både deler skæbne og bogstavet Z med, og derfor ofte fusionerer med.

Dem møder du til koncerten:

  • NIS BANK-MIKKELSEN: Suveræn bibeloplæser. Omvandrende blanding af ”Aladdin”, Bellmann og Rytter.
  • JENS SCHOU: Soloklarinettist med en særlig svaghed for klezmermusikkens melankoli og livsglæde.
  • ANDERS SINGH VESTERDAHL: Fantastisk harmonikaspiller, med verdensmusik som sit speciale. Selv verdensformat. Centralt medlem af The Middle East Peace Orchestra.

Pris: 150 kr

KØB BILLET HER 

Naturkoncert

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Kunsten går i fisk
NB: AFLYST! Torsdag den 19. marts kl. 10-11
Fjord&Bælt, Margrethes Plads 1, Kerteminde

Arrangementet er aflyst på baggrund af anbefalinger fra myndighederne.

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Dreamers Cirkus
Tirsdag den 9. juni 2020 kl. 19
Johannes Larsen Museet

Folkemusik med nyt look

Æggejagt
AFLYST! 6.-12. april
Johannes Larsen Museet

Gå på jagt i haven og find de gemte fuglereder med æg.