Tråde til naturen

Tid: 9. marts 2019 - 2. juni 2019
Sted: Johannes Larsen Museet

Inge Bjørn, Anne Marie Egemose, Annette Holdensen og Randi N. Lium viser tekstilkunst.

små opdagelsesrejser, som kræver dage at udforske, Lars Hedebo Olsen, Politiken

Fire af Nordens bedste tekstilkunstnere har fundet sammen om at udstille på Johannes Larsen Museet i foråret 2019. Det drejer sig om de tre danske vævere Inge Bjørn, Annette Holdensen og Anne Marie Egemose samt norske Randi Nygaard Lium.

Alle er de kunstnere, der med egne ord er optagede af "landscape-art". Med afsæt i naturen arbejder de figurativt og abstrakt med gobelinvæv, grafiske blade med fuglemotiver, trådinstallationer og fiberkunst/væv af papir.

Kunstnerne forholder sig til håndværkets traditioner og teknikker, som de samtidig bruger som basis for nytænkning og eksperiment. De er alle vokset op i en kultur, hvor håndarbejdet, fællesskabet og gæstfriheden var fællesnævnere, og de har således en grundlæggende respekt for kundskabsoverføring fra en generation til den næste.

Kombinationen af håndværksmæssig kunnen og sans for dagliglivets såvel som naturens poesi var også karakteristiske elementer i Fynbomalernes arbejde og liv. Udstillingen "Tråde til naturen” trækker således tråde til kunstnerkolonien i Kerteminde og miljøet omkring Johannes og Alhed Larsen på Møllebakken.

Om kunstnerne

Inge Bjørn (f. 1925)
Inge Bjørn blev i 1953 tilknyttet Askov Højskole som lærer, og her etablerede hun en linje med undervisning i vævning, spinding, plantefarvning, batik, boliglære mm. Et utal af elever har med Inge Bjørn som inspirator og vejleder på Askov Højskole samt ved kurser og foredrag i anden folkeoplysende sammenhæng fået styrket og motiveret deres arbejde med de tekstile fag. Inge Bjørn virkede ved Askov Højskole i ikke mindre end 40 år. Sideløbende hermed var hun aktiv som udøvende kunstner og forfatter. Mest kendt er hendes samarbejde med malerne Asger Jorn og Pierre Wemaëre efter hvis tegninger Inge Bjørn sammen med tre andre 1959-1960 vævede billedtæppet Den Lange Rejse (1,8 x 14 m, nu på Museum Jorn). Inge Bjørn har udstillet på bla. Vejen Kunstmuseum, Skovgaardmuseet, Kvindemuseet og Danmarks Designmuseum samt i kapellet St. Ferreol nær Avignon. Hun er forfatter til adskillige artikler samt til hovedværket Oldtidsdragt – Nutidstøj, Forlaget Rhodos 1974.

Randi Nygaard Lium (f. 1954)
Randi Nygaard Lium fulgte uddannelsen på vævelinjen ved Det Jyske Kunstakademi 1977-1983 og tog sideløbende hermed en kandidatgrad i kunsthistorie ved Aarhus Universitet. I 1986 flyttede hun til hjemlandet Norge. Randi Nygaard Lium har udstillet sine vævninger adskillige gange siden debuten ved Påskeudstillingen i Aarhus 1983, og bla. har hun haft en separatudstilling på Danmarks Designmuseum i 2006, hvor hun under titlen Identitet viste papirvævninger. Netop indenfor vævning med strimler af papir, slikpapir mv. er Randi Nygaard Lium en pionér i Skandinavien. Sideløbende med den kunstneriske karriere har Randi Nygaard Lium arbejdet som museumsinspektør, og hvor hun var direktør for Trondheim Kunstmuseum 1998-2011. I 1992 udkom Randi Nygaard Liums bog Ny norsk billedvev – et gjennembrud og i 2016 Tekstilkunst i Norge.

Anne Marie Egemose (f. 1941)
1959-1962 var Anne Marie Egemose studerende ved den grafiske linje på Det Fynske Kunstakademi. Først derefter blev hun under ophold på Askov Højskole og hos flere vævere inspireret til at arbejde med tekstil. Hendes vævninger tager ofte udgangspunkt i naturen, men jævnligt eksperimenterer Anne Marie Egemose også med udtryk, der kombinerer vævning med collage og skulptur. Hun blander gerne diverse materialer som hestehalehår, blår og japansk kozopapir eller kombinerer tekstil med fx metal. Anne Marie Egemose har udover i de nordiske lande udstillet i bla. Schweiz, Japan, Skotland, Island og USA, hun har lavet udsmykningsopgaver til eksempelvis Gamtofte Kirke, Helnæs Kirke og Ketur Kirke på Island.

Annette Holdensen (f. 1934)
Oprindelig er Annette Holdensen uddannet håndarbejdslærer. Efter et ophold på Færøerne, hvor hun vævede med lokale materialer, debuterede hun på Charlottenborgs Forårsudstilling 1970. Siden har Annette Holdensen arbejdet med både tekstil i form af væv og broderi og med diverse andre materialer såsom i værket Heksefrakker, 1984, bestående af bla. sisal, metal, hestehår mm, Pilefolket 1986 og de 72 både fra 1994, hvortil hun anvendte pil, læder, bark, tagrør, tjære og meget andet. Annette Holdensen maler også og arbejder med grafik. 1981-1986 var hun lærer ved Det Jyske Kunstakademis tekstilafdeling. Annette Holdensen rejser meget og har hentet inspiration på bla. Island og Sardinien samt i Afrika. Hun har stået for flere større udsmykningsopgaver og solgt til adskillige museer og institutioner.

Information om udstillingen

Gratis omvisninger

Der er gratis omvisninger på udstillingen hver lørdag og søndag kl. 14 ved museets medarbejdere samt udstillingsaktuelle Anne Marie Egemose på udvalgte dage.

Foredrag

Onsdag den 24. april holder tekstilkunstner Inge Bjørn foredrag. Læs mere.

Byg vindmøller i påskeferien

Den 15.-17. april kl. 11-15 bliver der afholdt en værkstedsaktivitet, hvor børn kan bygge vindmøller af hasselgrene, gåsefjer og islandske skyr-bøtter. Værkstedet afholdes ved Larsen-familiens mølle, hvis hovedperson, Johannes Larsen, illustrerede De Islandske Sagaer. Læs mere.

 

Billede: Udsnit af Inge Bjørns værk: Brakmark, 2018.  

 

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Mød brodøserne
Onsdage kl. 10-13
Johannes Larsen Museet

De frivillige brodøser kreerer smukke kopier i Alheds atelier.

Foredrag: Stærk, let og mæt
torsdag 28. maj 2020, kl. 19
Johannes Larsen Museet

Inspiration til en sundere og stærkere hverdag

Bamseværksted
11-13. februar kl. 11-15
Johannes Larsen Museet

Bamseværksted med bl.a. miniaturebamser, materialer og hjælp til at bygge møbler!

I kunstens bjørnetjeneste
1. februar til 10. maj 2020
Johannes Larsen Museet

Udstilling med kunstmaler Niels Erik Skovballe, der har et helt særligt forhold til blandt andet bamser.