Peter Brandes

Tid: 8. juni - 22. september 2019
Sted: Johannes Larsen Museet

***** "FREMRAGENDE". Ny stor udstilling viser Peter Brandes monumentale kunstværker i dialog med kunstnerens egen samling.

Den genfundne tid. Kulturvandringer

"Han river masken af os, for at vi i gruen for kyklopen i os skal lede efter åbenheden eller den sandhed om vort liv, som gør nas", Leo Tandrup, Kunstavisen.

I begyndelsen af 2019 fyldte billedkunstneren Peter Brandes 75 år. Det fejrer Johannes Larsen Museet med en stor biografisk udstilling. Udstillingen er kurateret i samarbejde med kunstneren selv og kombinerer værker med kunst og genstande fra Peter Brandes og hans hustru Maja Lisa Engelhardts omfattende samlinger af antik kunst og værker af store danske og udenlandske kunstnere.

Udstillingen inviterer på én gang publikum ind i kunstnerens værksted og i hans omfattende samlinger, der har dannet fundament og inspiration for hele hans virke.

Myterne er rygraden i vores kultur

I sin kunst trækker Peter Brandes på sit omfattende kendskab til verdenslitteraturen og sin indgående viden om den europæiske kulturhistorie fra den græske mytologi over den jødiskkristne kulturkreds til den nordiske gudeverden. Der er en vedholdende energi i Peter Brandes’ livslange favntag med de store fortællinger og hans forsøg på at omtolke og levendegøre dem i en nutidig kunstform. Et ekspressivt og personligt billedsprog med kulturarvens genstande som et nødvendigt forankringspunkt er et særkende for kunstneren.

”Jeg er overbevist om, at vi lever i en mere fragmenteret og historieløs tid end nogensinde. De store myter og de store fortællinger, som har dannet grundlag for noget af rygraden i vores kultur, er måske ved at smuldre i globaliseringsprocessen. Disse arketypiske rødder er væsentlige for mig at fremhæve og gøre opmærksom på”, Peter Brandes

Udstillingen sætter fokus på en række af de store myter og fortællinger, som har været definerende for den vestlige historie og viser Peter Brandes’ livtag med mytiske arketyper som Odysseus og Polyfemos, samtidig med at det menneskelige er til stede i alle dets aspekter, herunder legemsdele som foden og øret.

Enestående samlinger af antik og moderne kunst

På udstillingen vises Peter Brandes’ malerier, keramiske skulpturer, tegninger og grafik i dialog med kunstværker fra Brandes / Engelhardt-samlingen, der omfatter såvel tidlig kristen kunst fra Israel, Ægypten og Nordafrika, byzantisk kunst som nyere tids billedkunst, og der præsenteres værker af kunstnere som Johan Rohde, Richard Mortensen, Sven Wiig Hansen, Christian Lemmerz, Georg Baselitz, Pablo Picasso m.fl. 

At kombinere kunsten med den motivverden, der danner bagkatalog for den skabendes proces, lægger sig naturligt i forlængelse af Johannes Larsen Museets eget afsæt, hvor kunsten vises i rammen for den skabende kunstners liv. 

***** "FREMRAGENDE UDSTILLING", Fyens Stiftstidende.

"Brandes' værker er lignelser på hele eksistensen", biskop Elof Westergaard, kronik i Kristeligt Dagblad.

Om Peter Brandes

Billedkunstneren Peter Brandes (f. 1944) har igennem årtier opbygget en markant position i den danske kunstverden. Ambitiøst og legesygt har han arbejdet i teknikker lige fra maleri, tegning, grafik, fotografi, glasmosaik, keramik og skulptur og i alle formater fra de talrige bogillustrationsarbejder til store kirkeudsmykninger eller fem meter høje keramik-skulpturer. Igennem et halvt århundrede er Brandes’ værker blevet optaget i mere end et dusin danske kunstmuseers samlinger.

Retur til debut-byen Kerteminde

Peter Brandes er nok en verdensmand, der siden 1972 har haft sin primære residens i Paris, men han er tillige umiskendelig fynbo og har fortsat tæt tilknytning til fødeøen. Allerede som 25-årig fik Peter Brandes i 1969 sin første separatudstilling. Stedet var netop Kerteminde, hvor den unge kunstner opholdt sig i disse år, og de følgende soloudstillinger var ofte i Odense. Med officiel anerkendelse fra Statens Kunstfond i 1977 var vejen banet til separatudstillinger på Glyptoteket og andre museer, ligesom den første separatudstilling i udlandet, i Frankrig, daterer sig til 1979. Brandes’ livsværk er omfattende i sin kompleksitet og originalitet. I de seneste årtier har kirkeudsmykninger været et væsentligt element, undertiden i et samarbejde med hustruen, billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt. 

75 år – to udstillinger og en bog

Udstillingsprojektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Peter Brandes, Galerie Moderne i Silkeborg, Museet for Religiøs Kunst i Lemvig og Johannes Larsen Museet i Kerteminde og munder ud i hele to udstillinger, samt et stort bogværk.

"Stærke og inspirerende udstillinger (...) Her er tale om udstillinger, som såvel tematiserer tingenes betydning og værdi, som den peger på kulturens, myternes og religionernes betydning for den menneskelige eksistens", biskop Elof Westergaard, kronik i Kristeligt Dagblad.

Udstillinger i Kerteminde og Lemvig

På Johannes Larsen Museet fokuserer udstillingen på de store klassiske myter, bl.a. Odysseen, som Brandes har arbejdet indgående med. På Museet for Religiøs Kunst vil man 26. maj til 22. september 2019 kunne opleve en udstilling med fokus på det kristne tema i Brandes’ kunst. 

Stor monografi

Der udgives en stort anlagt og rigt illustreret monografi i forbindelse med de to udstillinger, som tager læseren med på en rejse gennem Peter Brandes’ alsidige kunstneriske virke, hvor den bestandige dialog mellem kulturhistorien, kunsten og Brandes’ familiehistorie udfoldes. En familiehistorie som på fædrene side er en gribende jødisk fortælling på tværs af landegrænser og som indebar farfarens død i Holocaust.

Bogværket er udgivet i samarbejde med Peter Brandes og Museet for Religiøs Kunst og indeholder interviews ved museumsdirektør Erland Porsmose, Østfyns Museer, herunder Johannes Larsen Museet i Kerteminde, og museumsdirektør Christine Løventoft, Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Endvidere fyldige artikler af professor ved Oslos Universitet, Det Teologiske Fakultet, Svein Aage Christoffersen og professor ved Københavns Universitet, Ettore Rocca.

Bogen er på 328 sider. Pris 198 kr.

KØB BOGEN HER

Tak for støtte

Udstillingen på Johannes Larsen Museet og bogen er støttet af Augustinus Fonden, Ny Carlsbergfondet, Den Danske Forskningsfond, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Den Fynske Bankfond, Stryhns Familiefond og Strøjer Tegl A/S.

Se udstillingen med guide

Alle lørdage, søndage og helligdage i udstillingsperioden kan du komme med på rundvisning i udstillingen. Rundvisningerne er gratis for museets gæster og kræver ikke tilmelding.

Læs mere her.

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Fantasifulde flaskefugle
Tirsdag-torsdag i uge 42 kl. 11-15
Johannes Larsen Museet

Kan der bo fugle i en flaske?

Julekoncert 2019
onsdag den 4. december 2019, kl 19
Johannes Larsen Museet

En blanding af inderlige juleviser og fyrig dansemusik

Pres æbler i efterårsferien

Køkkenhaven ved Johannes Larsen Museet

Aflyst p.g.a. regnvejr

Rundvisning i særudstillingen
d. 15., 16. og 17. oktober 2019, kl. 14
Johannes Larsen Museet

Oplev kunsten med guide