Grete Jensen – Fynbomalernes ukendte keramiker

Tid: 23. juni til 25. november 2018
Sted: Johannes Larsen Museet

Mange kender Sybergkeramik men de færreste kender Hans og Grete keramik, forlægget til Sybergkeramikken. Det vil Johannes Larsen Museet nu råde bod på.

Udstillingen er en fortælling om Grete Jensen (1906-1935), ophavskvinde til og kunstnerisk leder af det firma, der fra 1928 gik under navnet Hans og Grete Keramik, idet Grete sluttede sig sammen med sin fætter Hans Syberg i etableringen af firmaet. Grete stod dels for keramikkens lette dekorative streg, men også for keramikkens formgivning. En æstetisk helhed som blev overtaget af firmaet Syberg Keramik efter Gretes alt for tidlige død i 1935 som 29-årig.

Syberg keramikken er i dag en eftertragtet og populær vare på antikmarkedet, men kun få ved, at det var Grete Jensen, der skabte den helt særlige æstetik, som i dag er keramikkens varemærke.

Hun voksede op i et kunstnermiljø som datter af maleren Peter Hansen. Hendes faster var Anna Syberg, Hans og Lars Syberg var hendes fætre, og Grete blev selv moster til en del af Johannes Larsens børnebørn, heriblandt Alhed Maria Larsen som har skrevet udstillingens publikation om Grete Jensen.

Grete nåede aldrig at få den anerkendelse og den plads i lyset som hun fortjente, og det ønsker denne udstilling at råde bod på.

Hun blev uddannet i 1928 fra Kunstindustrimuseets Keramiske Malerskole, den såkaldte ” Lerkælder”, og hun var bl.a. inspireret af tidligere tiders keramiktraditioner som Majolica og Kellinghusen, som hun i 1920’erne oversatte til sin egen tidløse lette og legende streg med blomster, fugle og katte samt eksotiske dyr og menneskefigurer. I farveholdning og lethed lå et slægtskab med de kvindelige kunstnere i hendes familie, bl.a. Anna Syberg. 

Igennem de mange efterladte keramiske værker og skitser, udlånt af Gretes familie, fortælles historien om hendes vej og virke. 

 

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Anne Marie Egemose viser rundt
Udvalgte lør- og søndage kl. 14
Johannes Larsen Museet

Kom med kunstneren rundt i "Tråde til naturen".

Tråde til naturen
9. marts 2019 - 2. juni 2019
Johannes Larsen Museet

Inge Bjørn, Anne Marie Egemose, Annette Holdensen og Randi N. Lium viser tekstilkunst.

Jubilæumskoncert
Torsdag den 4. april 2019 kl. 17-19
Johannes Larsen Museet

Foreningen NORDEN  100 år og Lokalafdelingen 75 år

Rundvisning i "Tråde til naturen"
Lør-, søn- og helligdage kl. 14
Johannes Larsen Museet

Oplev kunstens med guide.