1917: EN NY TID

Tid: 2. september til 26. november 2017
Sted: Johannes Larsen Museet

Hvad lavede unge og moderne kunstnere såsom Axel Salto og Harald Giersing i Larsens hjem i 1917? 

Det er ét af de helt store spørgsmål, der søges svar på i udstillingen 1917 – EN NY TID.  I 1917 skete der nemlig dramatiske og magiske ting i hjemmet på Møllebakken, samtidig med at krigen rasede i Europa. Hos Larsenparret mødtes kunstnere, forfattere og kulturpersonligheder fra hele landet for at arbejde, diskutere kunst og kultur og gå hinanden ”lidt på klingen”.

Det moderne møder traditionen
Det var tidens unge kunstnere, avantgarden, der mødtes med de mere etablerede og traditionelle Fynbomalere i Johannes Larsens hjem, som i dette år blev en smeltedigel for kunstneriske udtryk og idéer. Det var også året, hvor Alhed og Johannes Larsen byggede deres nye atelier, som stadig kan opleves på museet. Væggene her har ganske givet lyttet til mange spændende samtaler i det besynderlige møde mellem meget forskellige personligheder og kunstneriske synspunkter.

Klingen og kunsten
Alt imens Larsen upåvirket og på trods af den unge avantgarde fortsatte sit fuglemaleri, udfoldede de unge kunstnere deres kritiske kunst, der gjorde op med tidligere tiders kunst- og kulturdyrkelse. I Kerteminde vedtog de unge kunstnere med Salto i spidsen sågar i 1917 at stifte det kritiske litterære kunsttidsskrift Klingen, der spillede en væsentlig rolle for udviklingen af tidlig dansk modernisme. Måske stærkt inspireret af netop mødet mellem ”de unge og de gamle kunstnere”.

På tværs af generationer
Kunstnermødet – på tværs af generationer – er det primære omdrejningspunkt for udstillingen, der desuden søger at besvare det helt centrale spørgsmål: Hvorfor søgte de unge kunstnere lige netop til Larsen-hjemmet i Kerteminde? Derudover behandler udstillingen for perioden relevante temaer såsom Første Verdenskrig og kunsten, stiftelsen af Klingen, samt bestræbelsen på i kunsten at finde ind til det ægte og oprindelige om det så er i menneskesindets ubevidste, hos stammefolk i Afrika, på de danske øer eller hos selveste Johannes Larsen.

Deltagende kunstnere
Udstillingen rummer flere hovedværker fra perioden og præsenterer foruden kredsen af Fynbomalere navne som: Harald Giersing, Robert Storm Petersen, Vilhelm Lundstrøm, Axel Salto, Jais Nielsen, Mogens Lorentzen, Svend Johansen, Jens Adolf Jerichau, William Scharff, Kurt Jungstedt, Vilhelm Freddie, Edward Weie, Olaf Rude, Karl Isakson og Pablo Picasso.

Værk: Harald Giersing, Danserinde, 1918. Olie på træfiberplade, 122 x 91 cm, Kunstmuseet i Tønder, Museum Sønderjylland  

Aktiviteter i forbindelse med udstillingen:

Få en introduktion af vores dygtige guider.

Kom til koncert med program sammensat specielt til denne udstilling.

Vær med i vores familieværksted med fokus på modernistisk kunst.

Deltag i spændende aktiviteter i efterårsferien.

Anmeldelser

"To generationer af kunstnere mødes, og en form for synergi og magi vokser frem (...) en mangestjernet oplevelse", Malene Birkelund, Fyens Stiftstidende.

"Bogen er gennemillustreret med alt fra breve og små vignetter til dejlige gengivelser af væsentlige skulpturer og malerier. Et nyt fascinerende, inciterende og fornemt, men også krævende, bogværk, som man skal give sig god tid til at nyde." Fra anmeldelse af udstillingskataloget i KJ Avis.

 

 

 

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Talk med Erland Porsmose og Niels Erik Skovballe
d. 12. marts 2020, kl. 17-18.30
Johannes Larsen Museet

Billedkunst

Rundvisning i særudstillingen
lørdag og søndag kl. 14
Johannes Larsen Museet

Oplev kunsten med guide

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Æggejagt
6.-12. april
Johannes Larsen Museet

Kom forbi påsken og gå på æggejagt i haven!