Nødvendighed

Tid: 10. september til 4. december 2016
Sted: Johannes Larsen Museet

Tre kunsthåndværkere viser "nødvendigt" design.

Præmieret af:
Statens Kunstfond
Legatudvalget for kunsthåndværk og design

"imponerende i kreativitet og udformning", Fyens Stiftstidende.

"Glimrende, flot og elegant", Kunstavisen.

For Bodil Manz, Gudrun Pagter og Erling Christoffersen er det nødvendigt at arbejde med kunst og design, og det er nødvendigt i designprocessen at skære helt ind til benet og fjerne alt overflødigt.

Keramiker Bodil Manz

BodilManz3

For keramikeren Bodil Manz (f. 1943) har brugskeramikken i form af kopper, skåle, kander m.v. altid spillet en stor rolle. Med det formål at søge viden og inspiration om fremstilling af brugskeramik af høj kvalitet har Bodil og hendes nu afdøde mand Richard Manz været på flere langvarige studieophold i Japan. Siden har begge – og igennem de sidste år Bodil Manz - produceret serier af porcelæn i fremragende kvalitet, men til en rimelig pris. Sideløbende hermed har keramikeren fremstillet større unikaværker. Mest kendt er Bodil Manz nok for sine semitransparente krukker og skåle med stramme, geometriske dekorationer. Disse har da også sikret keramikeren international anerkendelse.

Møbelarkitekt Erling Christoffersen

Ligesom brugskeramikken spiller en hovedrolle i dansk keramisk produktion, er stolen et omdrejningspunkt for møbelarkitekter og -designere. Møbelarkitekt Erling Christoffersen (f. 1953) formgiver sine møbler ud fra en Danish design-tradition med stor respekt for materiale, form og funktion. Med egne ord er hans møbler ”skabt ud fra materialernes strukturelle logik”. Erling Christoffersen kombinerer ofte træ med metal, tekstil og snøringer af diverse materialer. Visse af hans møbler kan på meget elegant vis skilles ad, hvilket både giver basis for en fleksibel boligindretning og letter transportarbejdet under fx flytning.

Væver Gudrun Pagter

Gudrun Pagter (f. 1946) tager i sine vævede vægtæpper i lighed med Manz og Christoffersen udgangspunkt i et konkret og geometrisk formsprog. Hun benytter primært indfarvede garner af sisal og hør og væver de kraftige tæpper i hånden på en såkaldt skaftevæv. Om Gudrun Pagters motivverden har Iben From, direktør på Kunstcentret Silkeborg Bad skrevet: ”De lysende konstruktionslinjer optegner et perspektivisk rum i mørket. Væveren Gudrun Pagter opererer med omhyggeligt gennemtænkte forskydninger i det visuelle felt.” Gudrun Pagter har udført adskillige store udsmykningsopgaver i Danmark og Tyskland og er repræsenteret på en række museer.

Til udstillingen publiceres et katalog, rigt illustreret og med informerende, perspektiverede og personlige tekster om de tre kunstnere.

Køb udstillingskataloget her.

Projektet er støttet af Møllerens Fond og Konsul Georg Jorck og hustru Emma Jorcks Fond.

play video
Køb udstillingskataloget

Flot design i smukt udstillingskatalog. Kan bruges både før og efter museumsbesøget.

webshop
play video
Få linjer - stort udtryk

FILM: Hør de tre kunsthåndværkere fra udstillingen "Nødvendighed" fortælle om tankerne bag deres værker.