FUGL

Tid: 11. juni til 4. september 2016
Sted: Johannes Larsen Museet

Stor udstilling med fuglekunst.

"Glad gik jeg fra museet (...) Johannes Larsen Museet i Kerteminde er det naturlige sted for fuglen i kunsten", Ole Nørlyng, Weekendavisen.

Fuglemøder i kunsten er omdrejningspunktet for årets store sommerudstilling med værker af 22 markante kunstnere, der alle har ladet sig fascinere og inspirere af fuglen som motiv og fænomen. FUGL er desuden omdrejningspunktet for en lang række aktiviteter sommeren igennem.

Anledningen er Fugleværnsfondens 50 års jubilæum, og ud over udstillingen bliver jubilæet også markeret ved udnævnelsen og indvielsen af Johannes Larsens have på Møllebakken som fondens 22. reservat.

Carl Christian Tofte: Tranepar driver årsungen bort

Carl Christian Tofte

Fuglens fortrolige
Udvælgelsen af kunstnere til udstillingen er sket med baggrund i følgende citat af Fugleværnsfondens grundlægger Lorenz Ferdinand (1921-2001):

Kunstneren skal vise, at han har oplevet noget ude i naturen, og han har haft fortrolighed med og kendskab til de fugle, som han gengiver.

I denne kontekst viser og beskriver FUGL vidt forskellige fuglemøder i kunsten: Det er det flygtige møde i form af observationen af fuglen i fri flugt, nærstudiet af ådslet i vejkanten, erindringen om biologilokalets vitrineskabe med udstoppede eksemplarer, zoologisk haves farvestrålende påfugle eller hønsene i haven og senere i maven.

I Larsens ånd
Blandt en spændende række af både afdøde og nulevende kunstnere er selvfølgelig også Johannes Larsen, der, med både fortrolighed og stort kendskab, viede en meget stor del af sit kunstneriske virke og liv til fugle.

Citatet af Lorenz Ferdinand beskriver derfor også meget præcist Johannes Larsens tilgang til fuglen, og udstillingen aktualiserer og perspektiverer dermed Johannes Larsens kunstneriske projekt til fulde.

John Olsen: Ravnenæb

John Olsen

FUGL-aktiviteter
I forbindelse med udstillingen vil der være en hel masse aktiviteter for både voksne og børn. Der vil være ekspeditionstelt i haven, hvor fuglekroppen kan udforskes. Man kan plukke en gås, lave en pude, plante en mavesæk, tegne med fjer, observere, studere, lytte, prøve, smage – og opleve en flyvende optakt til en fremtidig udvidelse af museets bygningsmasse med et stort kunst- og naturværksted, der forventes færdigt i 2019.

Deltagende kunstnere
Alfio Bonanno, Carl Christian Tofte, Falke Bang, Harald Leth, Hugo Liisberg, Ib Andersen, Jens Bohr, Jens Gregersen, Jens Overgaard Christensen, Johannes Larsen, John Olsen, Jon Fjeldså, Knud Kyhn, Lars Abrahamsen, Lars Jonsson, Leif Rydeng, Marco Brodde, Michael Kvium, Mogens Bøggild, Ole Kielberg, Sven Havsteen-Mikkelsen, Ulrik Stenshøj og Vilhelm Th. Fischer.

- - - 

Udstillingen vises på Johannes Larsen Museet fra den 10. juni til den 4. september; på Sophienholm fra den 10. september til den 6. november; og på Vendsyssel Kunstmuseum i vinteren 2016-17.

Læs mere om Fugleværnsfonden

Udstillingskatalog

I forbindelse med udstillingen har Johannes Larsen Museet udgivet et flot katalog med masser af fuglekunst.

Pressen skriver:

***** Museet fører [Johannes Larsens] livgivende og generøse fond af viden om fuglenes værn videre og lader den forplante sig i generation efter generation op igennem tidens strøm og ind og ud igennem dette transparente sted, hvor skellet mellem ude og inde i lykkelige øjeblikke synes ophævet", Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad.

"meget smuk udstilling", Lise-Lotte Blom, Kunstavisen.

”Udstillingen er en slikbutik for alle fugle- og naturelskere, og de, der endnu ikke har passionen for fugle, kan starte her”, Gitte Kjeldal, Fyns Amts Avis.

"Fremragende kunstudstilling", Svend Novrup, Kjerteminde Avis.

**** "Variationen af billeder og skulpturer er imponerende, og hele vejen igennem den store udstilling fornemmer jeg en rød tråd og en tydelig dramaturgi", Malene Birkelund, Fyens Stiftstidende.

"stor fuglekunst (...) værker af fremragende kunstnere, der alle har ladet sig fascinere og inspirere af fuglen som motiv og fænomen", Søren Olsen, naturguide.dk.

Fugleplatte i Kaffehuset

I anledning af udstillingen "FUGL" serverer vi en lækker fugleplatte med bl.a. vagtelæg og kylling.

Se menu