Corner & Rylen – grafik langs Jyllands kyst

Tid: 11. december - 3. april 2016
Sted: Johannes Larsen Museet

Inspireret fra kunstnertogt med Rylen udstiller Corner-kunstnere grafiske værker.

I somrene 2014 og 2015 var kunstnere fra kunstnersammenslutningen Corner, samt udvalgte gæster, på togt med museumsskibet Rylen langs Jyllands kyster. Ideen var at samle indtryk og suge inspiration til en række grafiske værker, som nu vises på en udstilling samt i et tilhørende udstillingskatalog.

***** "Det er ikke en kunst, der råber højt. Til gengæld er tonerigdommen betydelig. (...) der er mange oplevelser at hente, hvis man tager sig den fornødne tid til langsom indlevelse." Claus Grymer, Kristeligt Dagblad.

**** "en fantastisk god idé at lade kunstnerne fra Corner sejle Rylen langs Jyllands kyster (...) Godt nok efterlader de ingen klare svar, men en eftertænksom bølge af minder og magi", Malene Birkelund, Fyens Stiftstidende.

"særdeles relevant ... Et flot initiativ fra Johannes Larsen Museet", Lise-Lotte Blom, Kunstavisen.

Sejlende tradition

Den 24. maj 1921 stævnede grønlandsfareren Achton Friis og Johannes Larsen ud i den til formålet ombyggede bæltsbåd, Rylen. Dengang ønskede man ”at vise, hvorledes øerne og deres befolkning ser ud i dag” og resultatet blev et folkekært bogværk med titlen De Danskes Øer. Succesen blev i 1923-24 fulgt op med et togt til "De Jyders Land".

I dag, godt 94 år efter at Larsen for første gang satte sine fødder på Rylens vuggende dæk, er skibet, der ejes af Østfyns Museer, stadig fuldt funktionsdygtig som ekspeditionsskib, og kunstnernes færd langs Jyllands kyster foregår således også i Larsens og Friis’ kølvand. Derved markerer turen opretholdelsen af en tradition, som havde sin begyndelse for snart 100 år siden. 

Indspark til debat om Danmarks kyster

Udover at forholde sig til disse historiske aspekter fungerer Corner og Rylen også som et æstetisk indspark til debatten om udviklingen og udnyttelsen af de danske kyster. Udstillingskataloget byder ind med en række holdninger til denne problemstilling, men først og fremmest må udstillingens værker siges at skære igennem som de egentlige kommentarer. Ud fra disse forstår vi nemlig, at kystlandskabets æstetiske kvaliteter er vidt forskellige fra sted til sted, og at de afhænger af øjet, der ser.

Undervejs dokumenterede kunstner og skipper Jens Bohr turen med både foto og video. Se billeder, film og logbog fra Rylens sommertogt 2015.

Om Corner
Kunstnersammenslutningen Corner blev stiftet i 1932. Den tæller aktuelt 49 medlemmer og er derved blandt landets største og ældste eksisterende kunstnersammenslutninger. Corner afholder traditionelt én stor årlig fællesudstilling, der i 2015 blev udført på Sophienholm, hvor 9000 gæster besøgte den. 

Læs mere om Corner.

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Talk med Peter Brandes og Jeppe Priess Gersbøll
Torsdag den 29. august kl. 18-21
Johannes Larsen Museet

Samtale mellem Peter Brandes og Jeppe Priess Gersbøll.

Pop-up koncert i Værkstedet
Torsdag d. 8. august 2019 kl. 15
Johannes Larsen Museet

Pop-up koncert med Quartetto di Cremona på Johannes Larsen Museet

Bogpræsentation: Dagbøger fra Grønland
NY DATO: Tirsdag den 3. september kl. 17-19
Johannes Larsen Museet

For første gang udgives Johannes Larsens dagbøger fra fugleekspeditionen til Grønland i 1925.

Bustur: Sort Sol og Schackenborg Slotskro
Torsdag d. 10. oktober 2019
Afgang fra Kerteminde og Nyborg

At se sort sol er en storslået naturoplevelse. Tag med museet på bustur til marsken!