Blik på Island

Tid: 10. december 2016 - 26. marts 2017
Sted: Johannes Larsen Museet

Einar Falur Ingólfsson i Johannes Larsens fodspor.

***** Selv om vinden er stille, bliver man i denne udstilling mødt af et følelseshav, som kun gåture ved vandet er kendt for at diske op med. Malene Birkelund, Fyens Stiftstidende.

"omfattende udstilling af stor skønhed", Lise-Lotte Blom, Kunstavisen.

Johannes Larsen Museet byder hermed velkommen til en stor æstetisk udstilling, der hylder det islandske landskab: Dets store vidder, bratte fald, den strabadserende rejse igennem det og de fortællinger, det gemmer på. Derudover fortæller udstillingen om to kunstnere, der med 90 års mellemrum drog igennem sagaernes land i bestræbelserne på at finde ind til dets sjæl. 

ToppenafGrettisbæli

Johannes Larsen. 1930

To kunstnere med knap 100 års mellemrum

Islandsudstillingen behandler forskellige aspekter af det dansk/islandske samarbejde, som Johannes Larsens islandsrejser i 1927 og igen i 1930 er udtryk for. Formålet med rejserne var at lave en lang række illustrationer til nyoversættelsen af De Islandske Sagaer, som udkom i 1930-32 på Johannes V. Jensens og Gunnar Gunnarssons initiativ. Sommeren 2016 rejste den islandske fotograf Einar Falur Ingólfssonrundt på Island i Larsens fodspor og fotograferede de sights, Larsen selv tegnede. Ingólfssons fotografier vil supplere Johannes Larsens tegninger og nogle steder vise, hvordan dette ellers så konstante landskab alligevel har ændret sig på de omkring 90 år.

Derudover inddrages en håndfuld både afdøde og nulevende kunstneres fortolkninger af det islandske landskab. Forskellige ekspeditionsgenstande bringes i spil for at give et indtryk af de strabadser Larsen i 1927 – såvel som Ingólfsson i 2016 – måtte gennemleve for at producere deres værker. Det være sig bl.a. Ingólfssons dagbøger, noter og skitser, men også Johannes Larsens dagbøger fra første tur i 1927, der er henvendt til hustruen Alhed. Hun døde mens Larsens befandt sig på Island, og således bemærkes i dagbøgerne tre år senere fra 1930, at tonen har ændret sig. Larsens skriver nu hovedsageligt henvendt til sig selv, og man fornemmer, at noget fundamentalt i malerens liv er sket.

Sagafærden

I bogen "Sagafærden" fortælles historien om Johannes Larsens rejser til Island i 1927 og 1930. 

Læs mere om bogen her.

Åbent værksted. Kom og vær med!

Som en del af Blik på Island er der et åbent værksted for alle, der har lyst til selv at prøve kræfter med de islandske scenarier.

Værkstedet er åbent i hele museets åbningstid.