Thomas Kluge - Gud, konge og fædreland

Tid: 6. juni - 30. august 2015
Sted: Johannes Larsen Museet

Udstilling med Thomas Kluge

Siden sin debut i begyndelsen af 1990erne har Thomas Kluge været en af de mest omdiskuterede, danske malere. Gennembruddet kom med "Børsbilledet", som var bestilt af Det Danske Handelskammer 1995. Siden fulgte portrætter af diverse magtfulde personer og af medlemmerne af den kongelige familie. Mange husker således formodentlig portrættet af Dronning Margrethe fra 1996 og hendes replik, da hun så maleriet: "De har sandelig fået det hele med!"

Fynbomalerne holdt meget af billedligt at gengive venner og familiemedlemmer. Thomas Kluges udstilling på Johannes Larsen Museet sætter ligeledes fokus på portrætmalerierne. Kluge arbejder - meget ulig Johannes Larsen, Syberg m.fl. - indenfor genren magisk realisme kombineret med elementer som sort baggrundsfarve lånt af barokkens store mestre. Hans billeder indeholder desuden ofte referencer til kunsthistorien i selve kompositionen og eksempelvis også hvad angår lyssætninger inspireret af den italienske renæssancekunstner Caravaggio. Men midt i det klassiske udtryk dukker der pludselig både Playmobil-dukker og legoklodser op i de tilsyneladende bagudskuende værker…

"Bagved det 20 århundredes modernisme lå en forestilling om kunsten som avantgarde, der med innovation og provokation skulle geare publikum til fremtiden. Dette opdragelsesprojekt er ikke Kluges sag", skriver Nils Ohrt i en bog om kunstneren fra 2012. Nej, opdragelse er ikke Kluges gebet, og han underlægger sig heller ikke diverse doktriner og manifester om, hvad og hvordan man som kunstner må male. 

Udstillingen bliver til i samarbejde med Museet for religiøs kunst i Lemvig.

 

Anmeldelser

****** fornyende, fræk og overraskende (...) urovækkende og tankefuldt og så tæt på en thriller, jeg nogensinde har været på et kunstmuseum. Malene Birkelund, Fyens Stiftstidende.

***** Thomas Kluges udstilling på Johannes Larsen Museet viser ham som en enestående dygtig, figurativ maler i dansk kunst. Med et skarpt og ikke ubetinget venligt billede på de mennesker, han portrætterer. Torben Weirup, Berlingske.

***** Johannes Larsen Museet viser, hvorfor Thomas Kluge er andet og mere end en hofmaler og societykunstner. Meget mere. (...) Thomas Kluge er en mester i fange udtrykket, når det eller de portrætterede slapper af og ubevidst afslører sig selv som det, de er. Tom Jørgensen, Jyllands-Posten.

**** en af Danmarks bedste nulevende portrætmalere. Hans portrætter vidner om vidtdreven psykologisk indsigt og evnen til at trække skjulte sider af den portrætteredes personlighed frem i lyset. Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad.

****** Med sit indtog på Johannes Larsen Museet i Kerteminde træder Thomas Kluge i karakter og hans motiver ud af rammerne. Malene Birkelund, Jydske Vestkysten.

Det er fascinerende, når overfladerne skildres så akkurat og stofligt, at oplevelsen bliver helt taktil og fysisk. (...) Gud, Konge og Fædreland giver et godt overblik over Kluges foreløbige produktioner, Ole Bak Jakobsen, Kunsten.nu.

den postmoderne superrealist spiller spillet med mesterskab. Han er rasende dygtig, Ole Nørlyng, Weekendavisen.

Overbevisende (...) Gå ikke glip af denne spændende udstilling. Lise-Lotte Blom, Kunstavisen.

Imponerende og fængslende. Rikke Mohr Jørgensen, Kjerteminde Avis.

Han er teknisk fabelagtig dygtig og besidder stor psykologisk indsigt. Haslev Posten.

 

Arrangementer 

Gratis introduktioner i udstillingen: Thomas Kluge - Gud, konge og fædreland

Foredrag ved Thomas Kluge

Kluge i et kunsthistorisk perspektiv

 

Yderligere information

Museet for religiøs kunst

Thomas Kluge og Linå Kirke

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Talk med Erland Porsmose og Niels Erik Skovballe
d. 12. marts 2020, kl. 17-18.30
Johannes Larsen Museet

Billedkunst

Rundvisning i særudstillingen
lørdag og søndag kl. 14
Johannes Larsen Museet

Oplev kunsten med guide

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Æggejagt
6.-12. april
Johannes Larsen Museet

Kom forbi påsken og gå på æggejagt i haven!