Lån fra Ordrupgaard

Tid: 20. februar - 10. maj 2015
Sted: Johannes Larsen Museet

Værker af Johannes Larsen, Peter Hansen, Theodor Philipsen og Viggo Johansen

Ordrupgaard ved Charlottenlund åbner i februar 2015 en stor udstilling om Fritz Syberg med titlen: Fritz Syberg: Kunsten og kærligheden. Johannes Larsen Museet er hovedudlåner til udstillingen, hvilket betyder, at en del af vores Fritz Syberg værker i den periode vil forlade Keteminde. 

Til gengæld har museet istedet indgået en aftale med Ordrupgaard om at låne værker af Johannes Larsen, Peter Hansen, Theodor Philipsen og Viggo Johansen. De lånte malerier bliver hængt op i de tre Syberg-rum i samlingen. Ordrupgaard har en del værker af fynboerne, idet Vilhelm Hansen, som ejede Ordrupgaard, i mange år samlede på Fynbomalerne, men da Faaborg museum åbnede i 1910, syntes han, at det var nok med én fynbomalersamling i Danmark. Han købte herefter især værker af de nye, franske malere – bl.a. impressionisterne og fauvisterne.

Zahrtmanns skole
De fire kunstner har naturligvis både relation til Johannes Larsen Museet og til hinanden. Peter Hansen var sammen med Johannes Larsen og Fritz Syberg kernen i fynbomalerne. De studerede alle tre på Zahrtmanns skole, hvor farvens væsen var essentiel, og der blev lagt vægt på udviklingen af den enkelte elevs personlige udtryk. Peter Hansen var ligeledes bror til Anna Hansen - Fritz Sybergs kommende hustru. Fælles for fynbomalerne var motivvalget omkring det nære i dagligdagen og den danske natur.

Spor fra impressionismen
Johannes Larsen knyttede venskaber med både Theodor Philipsen og Viggo Johansen. Begge kunstner havde tilknytning til den franske impressionisme, og især Philipsen blev i høj grad en kilde til inspiration for de fynske kunstnere, idet hans friluftsmaleri og dyrestudier samt brugen af lys og farver påvirkede gruppen af fynbomalerne. Viggo Johansen kom tæt på de fynske malere, da han og hans hustru Martha lejede sig ind i Larsen-familiens købmandsgård som sommerturister. Her så han Christine Larsens (senere Swane) tegninger og tilskyndede hende til at gå videre med sin kunst. Det var også Viggo Johansen, der opfordrede Johannes Larsen til at blive fuglemaler.

Læs mere her

 

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø september
27. september 2018
Filsø

Kultur- og naturformidler Merete Vigen arrangerer ture til Filsø

NATURE – Home & Workplace
15. september til 9. december 2018
Johannes Larsen Museet

Få en storslået naturoplevelse sammen med en række fremtrædende nordiske billedkunstnere, der alle har det tilfælles, at de bor og arbejder i naturen.

Koncert med HUSH. UDSOLGT
4. oktober 2018 kl. 20
Johannes Larsen Museet

Oplev skønne HUSH i smukke rammer.

Efterårsferie: Hvordan vil du (helst) bo i naturen?
Uge 42, man. til fre. kl. 11-15
Johannes Larsen Museet

Bliv inspireret og skab skønne installationer og sjove malerier.