Lån fra Ordrupgaard

Tid: 20. februar - 10. maj 2015
Sted: Johannes Larsen Museet

Værker af Johannes Larsen, Peter Hansen, Theodor Philipsen og Viggo Johansen

Ordrupgaard ved Charlottenlund åbner i februar 2015 en stor udstilling om Fritz Syberg med titlen: Fritz Syberg: Kunsten og kærligheden. Johannes Larsen Museet er hovedudlåner til udstillingen, hvilket betyder, at en del af vores Fritz Syberg værker i den periode vil forlade Keteminde. 

Til gengæld har museet istedet indgået en aftale med Ordrupgaard om at låne værker af Johannes Larsen, Peter Hansen, Theodor Philipsen og Viggo Johansen. De lånte malerier bliver hængt op i de tre Syberg-rum i samlingen. Ordrupgaard har en del værker af fynboerne, idet Vilhelm Hansen, som ejede Ordrupgaard, i mange år samlede på Fynbomalerne, men da Faaborg museum åbnede i 1910, syntes han, at det var nok med én fynbomalersamling i Danmark. Han købte herefter især værker af de nye, franske malere – bl.a. impressionisterne og fauvisterne.

Zahrtmanns skole
De fire kunstner har naturligvis både relation til Johannes Larsen Museet og til hinanden. Peter Hansen var sammen med Johannes Larsen og Fritz Syberg kernen i fynbomalerne. De studerede alle tre på Zahrtmanns skole, hvor farvens væsen var essentiel, og der blev lagt vægt på udviklingen af den enkelte elevs personlige udtryk. Peter Hansen var ligeledes bror til Anna Hansen - Fritz Sybergs kommende hustru. Fælles for fynbomalerne var motivvalget omkring det nære i dagligdagen og den danske natur.

Spor fra impressionismen
Johannes Larsen knyttede venskaber med både Theodor Philipsen og Viggo Johansen. Begge kunstner havde tilknytning til den franske impressionisme, og især Philipsen blev i høj grad en kilde til inspiration for de fynske kunstnere, idet hans friluftsmaleri og dyrestudier samt brugen af lys og farver påvirkede gruppen af fynbomalerne. Viggo Johansen kom tæt på de fynske malere, da han og hans hustru Martha lejede sig ind i Larsen-familiens købmandsgård som sommerturister. Her så han Christine Larsens (senere Swane) tegninger og tilskyndede hende til at gå videre med sin kunst. Det var også Viggo Johansen, der opfordrede Johannes Larsen til at blive fuglemaler.

Læs mere her

 

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19
Johannes Larsen Museet

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.
Johannes Larsen Museet

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?

Vinterferie: Streger i sort og hvid
11.-15. februar, 2019 kl. 11-15
Johannes Larsen Museet

Prøv kræfter med grafikken i din vinterferie.