Mikro-udstilling med William H. Johnson

Tid: 26. september - 1. februar 2015
Sted: Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet udstiller egne værker i Længden af William H. Johnson i forbindelse med et foredrag om kunstneren ved den amerikanske kunsthistoriker Brinelle Ellis 25. september 2014. 

William H. Johnson blev født i South Carolina i 1901, USA, som søn af en indiansk mor og en sort far. Fra 1921 studerede han ved The School of the National Academy of Design i New York. I 1929 mødte Johnson i Sydfrankrig de danske kunstnere Vilhelm Lundstrøm og Axel Salto samt væveren Holcha Krake. Trods en ret stor aldersforskel blev Holcha Krake og William Johnson hurtigt et par, og de blev gift i 1930.

Holcha var vokset op i Dalby nord for Kerteminde, og hun og Johnson flyttede til en lejlighed i byen. Igennem de næste år malede Johnson mange portrætter af især de lokale fiskere, om hvem han i et interview sagde: "Jeg har aldrig truffet mere ægte, usammensatte mennesker end fiskerne i Kerteminde". Byens gader og huse med de røde tage blev også portrætteret - gerne set gennem et hulspejl. Holcha og William Johnson udstillede flere gange sammen i Kerteminde og andre steder i Danmark. Efter nogle års ophold i Norge flyttede parret tilbage til Kerteminde, men i 1938 var de nødt til at forlade Danmark p.gr.a. nazisternes fremmarch, og de boede de følgende år i Harlem, New York.

Mens Johnson i Danmark og Norge mest havde malet portrætter, landskaber og skildret motiver fra småbyer, skildrede han tilbage i USA de sydstatsmiljøer, som han kendte fra sin opvækst, samt sorte mennesker i New Yorker-bylivet. En samtidig kritiker beskrev hans billeder med ordene "uorganiseret ekspressionisme".

I januar 1944 døde Holcha af brystkræft, 59 år gammel. William Johnson kom sig aldrig over at miste sin elskede hustru. I 1946, da det igen blev muligt for ham at færdes i Europa, rejste han til Kerteminde med Holchas urne. Det følgende år flakkede Johnson rundt i Danmark og Norge i en forhutlet tilstand, indtil Den amerikanske Ambassade i Oslo udvirkede, at han selv og hans ejendele blev sendt med båd til New York. Her blev kunstneren indlagt på et hospital for sindslidende, hvor han kom til at bo de sidste 23 år af sit liv - uden at male.

Smithsonian i Washington D.C. ejer ca. 1100 af Johnsons skitser, akvareller og malerier.

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

Talk med Erland Porsmose og Niels Erik Skovballe
d. 12. marts 2020, kl. 17-18.30
Johannes Larsen Museet

Billedkunst

Rundvisning i særudstillingen
lørdag og søndag kl. 14
Johannes Larsen Museet

Oplev kunsten med guide

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Æggejagt
6.-12. april
Johannes Larsen Museet

Kom forbi påsken og gå på æggejagt i haven!