Kvinder der valgte kunsten

Tid: 12. december 2014 – 1. februar 2015
Sted: Johannes Larsen Museet

Kunst af kvinder: 1915-2015

I 2015 er det 100 år siden, de danske kvinder fik stemmeret. I den forbindelse, udstiller museet værker af tre nulevende, kvindelige kunstnere og fire kvindelige kunstnere, som var aktive omkring 1915.

Museet udstiller således fra egne samlinger værker af Christine Swane, Anna E. Munch, Rigmor Klein og Herdis Jacobsen, og i 2015-regi vises værker af Birgitte Thorlacius, Helle Baslund og Ida Holm Mortensen. Til den nutidige kunst er museets samling suppleret med værker fra kunstnernes egne samlinger.

Kvindelige kunstnere i 1915

Blandt ”de ældre” kunstnere har Christine Swane ikke overraskende fået en fremtrædende rolle. Christine Swane gjorde oprør mod tidens kvindebillede, da hun brød ud af rollen som den malende hustru og blev professionel. For hende var det både mentalt og økonomisk set en tvingende nødvendighed at arbejde som kunstner.

Fotografen Herdis Jacobsen var en af tidens meget få, kvindelige portrætfotografer. Mens Christine Swane i en moden alder slog igennem på det nationale plan, blev Herdis Jacobsen internationalt anerkendt i sin samtid. Hendes værker blev vist på udstillinger i store dele af verden.

Rigmor Klein og Anna E. Munch var begge dygtige malere med nær tilknytning til kunstnerkolonien i Kerteminde. De arbejdede vedholdende med deres kunst livet igennem, og levede for tiden utraditionelt ved at vælge kunsten frem for rollen som mor og hustru.

Kvindelige kunstnere i 2015

Blandt nutidige kvindelige kunstnere har museet inviteret Helle Baslund, Ida Holm Mortensen og Birgitte Thorlacius, som ofte før har udstillet sammen. Blandt andet har de tre fynske kunstnere sammen med Sys Hindsbo og Hanne Skyum stået for den meget vellykkede udsmykning af Fyns Mediehus i Odense 2009. Alle tre arbejder med naturen og det organiske som motiv og har derfor en åbenlys tilknytning til Johannes Larsen Museet.

Som en lidt atypisk repræsentant for kvindelige kunstnere i 2015 udstiller museet også en række litografier af HM Dronning Margrethe II. Værkerne indgår i Carl og Sinna Blicher-Retpens Fonds samling, som Johannes Larsen Museet har fået stillet til rådighed.

Læs mere om kunstnerne:

Anna E. Munch

Herdis Jacobsen

Christine Swane

Rigmor Klein

Ida Holm Mortensen

Birgitte Thorlacius

Helle Baslund

 

"Et flot udvalg af værker", Lise-Lotte Blom, Kunstavisen.

 

Se indslag på TV2 Fyn:

Det sker på museet

Foredrag, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Kalender

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø september
27. september 2018
Filsø

Kultur- og naturformidler Merete Vigen arrangerer ture til Filsø

NATURE – Home & Workplace
15. september til 9. december 2018
Johannes Larsen Museet

Få en storslået naturoplevelse sammen med en række fremtrædende nordiske billedkunstnere, der alle har det tilfælles, at de bor og arbejder i naturen.

Koncert med HUSH. UDSOLGT
4. oktober 2018 kl. 20
Johannes Larsen Museet

Oplev skønne HUSH i smukke rammer.

Efterårsferie: Hvordan vil du (helst) bo i naturen?
Uge 42, man. til fre. kl. 11-15
Johannes Larsen Museet

Bliv inspireret og skab skønne installationer og sjove malerier.