Kunstnerdynastiet Syberg

Tid: 7. juni - 5. oktober 2014
Sted: Johannes Larsen Museet

Særudstilling 2014.

I sommeren 2014 zoomer Johannes Larsen Museet med en stor udstilling ind på generationen efter de to fynbomalere Fritz og Anne Syberg. De to kunstnere fik nemlig ikke mindre end syv børn sammen, hvoraf de seks på hver sin vis fik et liv i kunstens tegn - præget som de var af en opvækst blandt kunstnere, hede somre på Fyns Hoved, tre år i Pisa og Anna Sybergs alt for tidlige død i 1914.

Udstillingen tager tråden op, hvor udstillingen "Sybergland" i 2010 slap, og fortsætter historien om kunstnerskæbnerne i anden generation af Syberg-familien, der især fra 1925-1939 var en faktor inden for dansk kunst.

7 kunstnerbørn

Tilsammen dækkede Kunstnerdynastiet Syberg en bred palette af kunstgenrer:

Hans Syberg var billedhugger og keramiker. Arbejdet med det vidt udbredte design "Syberg keramik" blev siden overtaget af lillebror Lars (Sakker). Johanne Marie (Besse) startede som maler og blev gift med sin lærer Harald Giersing. Besse Giersing skiftede siden til skuespilkunst og fejrede her store triumfer. Lillebror Ernst (Rille) valgte ligeledes malerkunsten, mens Klara (Nolle) og Franz (Trylle) koncentrerede sig om det åbenlyse musikalske gen i familien. Nolle uddannede sig som pianist og Trylle som organist og komponist - faktisk blev Franz Syberg i 1930erne regnet som Carl Nielsens efterfølger. Kun den yngste datter, Rabbe, fik ikke en kunstnerisk løbebane. Hun blev tandlæge.

Det er første gang, at Sybergdynastiet på denne vis præsenteres i en samlet udstilling. Der vil være såvel skulpturer, tegninger, maleri, akvarel, keramik, originalnoder, fotos og beretninger at opleve på udstillingen. 

Harald Giersing

Udstillingen omfatter udover værker af de to Syberg-generationer også en række værker af den danske modernist, Harald Giersing, som blev gift med Besse. På udstillingen kan man blandt andet se nogle af Giersings fantastiske malerier af hans kone.

Til udstillingen har Johannes Larsen Museet været i et tæt samarbejde med efterkommere til Syberg-familine, og en meget stor del af de udstillede værker er i privateje, hvorfor de sjældent har været vist for offentligheden.

 

**** "Stor udstilling om Syberg-familiens kunstneriske talenter. (...) Der er således nok at se på i Johannes Larsen Museet, lykke og lyse nætter, og dog ikke alt. For mørket sænker sig også over familien, og dynastier har det med at gå til grunde", Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad.

"Johannes Larsens Museet har med et fint resultat valgt at fokusere på kunstnerbørnene i sommerens udstilling", Lise-Lotte Blom, Kunstavisen.

 

Foto af Syberg-familien samlet i haven. Formentlig 1909. play video
Kunstnerdynastiet Syberg

Lille film (8 min.) om Sybergfamilien.

Klik her for at læse mere om udstillingen Kunstnerdynastiet Syberg.

7. juni - 5. oktober 2014.