Amanda Fonden – gaven fra Carsten Reissmann

27. maj 2014 | Johannes Larsen Museet

En ny fond har set dagens lys. Amandafonden - med binavnet Carsten Reissmanns Fond er skabt af lægen Carsten Reissmann, der stammede fra Kerteminde. Carsten Reissmann var passioneret kunstsamler, og især de fynske malere stod hans hjerte nær. Derudover samlede han på gamle land- og søkort, og de blev lige som kunstværkerne doneret til museet ved lægens død i 2012.

Kortsamlingen, der er en af Danmarks største, og malerierne af de fynske kunstnere tilfalder i sin helhed museet som gave. Derudover tilfalder der museet et kontant millionbeløb i form af en fond - Amanda Fonden - til støtte af kunst og kultur på Kerteminde-egnen; specielt med sigte på Sybergfamilien. Fondens samlinger skal anbringes og registreres som en særlig afdeling af Johannes Larsen Museet.

Fondens bestyrelse
Bestyrelsen er på plads med lektor, lic. phil. Per Grau Møller fra Kartografisk Dokumentationscenter på Institut for Historie på SDU i Odense, som formand. Bestyrelsesmedlemmerne er museumsdirektør Erland Porsmose, den tidligere og den nuværende formand for museumsforeningen i Kerteminde, Hugo Madsen og Jørn Tvedskov samt Annelise Hansen, der var en ven af Carsten Reissmann. Når den endelige boopgørelse er afviklet, bliver fonden officielt registreret. Den ventes at slutte med et kontantbeløb på omkring en million, hvorfra renteafkastet ifølge fondens fundats skal bruges til at forsætte indkøbene til samlingen.

"I særlig grad ønskes værker, undersøgelser og publikationer med relation til Syberg-familien tilgodeset", hedder det i fundatsen. I " mindre omfang" kan der ydes støttes til øvrige kunst og kulturformål på Kertemindegnen.


Fast Reissmann-udstilling
Det forudsættes i fondens fundats, at mindst et udstillingsrum på Johannes Larsen Museet forbeholdes værker fra Reissmann-samlingen. Derved sidestilles Reissmanns samling med mindestuen for Tulle og Nan Due Nielsens Pax-samling, der i sin tid var en væsentlig del af grundlaget for museet.

I 2014 bliver gaven fra Carsten Reissmann særligt fremhævet ved en sommerudstilling "En samler spreder glæde" på Toldboden i Strandgade. Udstillingen åbner den 20. juni og varer til den 31. august.

Derudover stilles der skarpt på Carsten Reissmanns kunstnerfavorit, Fritz Syberg - ja, faktisk hele dennes familie - på Johannes Larsen Museet i år. Det sker ved udstillingen " Kunstnerdynastiet Syberg", der har fernisering d. 6. juni og varer til den 5. oktober.

De mange værdifulde kort fra Reissmann-samlingen er pt . ved at blive registeret, og herefter skal nogle af kortene konserveres. Det er ligeledes tanken, at samlingen skal gøres tilgængelig på nettet i en scannet version

Billede: Jakob Jørgensen: Hyrdevej mod Nordstranden 1915. Et af de værker Carsten Reissmann har foræret til museet.

Nyheder

Publikum er tilbage
2. juni 2020
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museets gæster har glædet sig til atter at kunne besøge Møllebakken. Og det har de i den grad gjort efter genåbningen af museet.

Johannes Larsen Museet genåbner 26. maj
8. maj 2020
Johannes Larsen Museet

Efter regeringens udmelding af dags dato glæder vi os til snart at kunne åbne Johannes Larsen Museet igen.

Nyt Syberg-værk til samlingen
5. maj 2020
Johannes Larsen Museet

En fornem testamentarisk gave har givet mulighed for indkøb af Fritz Sybergs værk "Sildebåde ved kajen i Kerteminde" fra 1907.

Larsens lærke fejrer Befrielsen
4. maj 2020
Johannes Larsen Museet

I en ny plakat, der snart vil kunne opleves udvalgte steder, er Johannes Larsens lærke blevet et frihedssymbol for Danmarks Befrielse i 1945.