Ny fugl fra Larsens hånd

04. oktober 2019 | Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen: Fuglebur. 1939

Nyerhvervet Larsen-tegning viser malerens glæde ved et lille stykke indendørs natur.

Johannes Larsen Museet har på Bruun-Rasmussen Kunstauktioner erhvervet denne fine Larsen-tegning i tusch med vandfarve, 52 x 52 cm, fra 1939. Motivet viser en af familiens kanariefugle i et bur i dagligstuen (den røde stue) i villaen. Fuglen i bur har traditionelt igennem kunsthistorien symboliseret frihedstrang og udlængsel. Men karakteristisk for Larsen er det snarere den umiddelbare, enkle oplevelse af fuglen og glæden over dens levende nærvær og potteplanterne som præger skildringen af dette lille stykke indendørs natur. Ud over fuglen i buret på bordet bemærker man især den levende fremstilling af vinduet, hvis frodige, grønne farvespil og fine lysvirkninger giver mindelser om søsteren Christine Swanes koloristiske univers. En effekt der understreges af gardinets og væggens mørke toner, der tilføjer billedet en dynamik i kraft den diagonale komposition.

Skønt inkarneret friluftsmenneske udgør interiørbillederne også en væsentlig del af Johannes Larsens billedverden med den særlige intimitet, udtryksømhed og refleksion, som de hjemlige rammer indbød til både i Kerteminde og i Sverige. Her i en kombination med Larsens næsten allestedsnærværende registrering af fuglelivet omkring ham, både det vilde og det tamme. Flere gange forekommer fugleburet i Larsens produktion, bl.a. i et oliebillede fra 1909, ligesom Christine Swane skildrer motivet i et billede fra 1948.

I kraft af Johannes Larsen Museets database over malerens produktion, som løbende ajourføres når værker dukker op, ved vi, at det nyerhvervede billede fra 1939 ikke blev til som et isoleret værk. Samme år skildrede Johannes Larsen nemlig fugleburet på bordet og vindueskarmen set frontalt i et lignende værk (Fuglebur og potteplanter i en vindueskarm, udstillet og solgt på Den Frie Udstilling 1940, registreret i privateje ved salg 2012). De to beslægtede billeder viser på karakteristisk vis Johannes Larsen evne til give et traditionelt, symboltungt motiv en ukunstlet, lyrisk og samtidig intim fremstilling.

JL: Fuglebur og potteplanter i en vindueskarm. 1939

Johannes Larsen: Fuglebur og potteplante. 1939

Nyerhvervelsen, der kan opleves i Samlingen, er muliggjort takket være økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og Kerteminde Museumsforening. Og fugle er der jo i øvrigt nok af for tiden på museet, hvor dørene netop er blevet åbnet for udstillingen "Fugl 2019", der er fuld af nutidige bud på fuglekunst.

Nyheder

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020
Johannes Larsen Museet

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Grønlandseventyr går som varmt brød
16. december 2019
Johannes Larsen Museet

Anmeldere og boglæsere har taget yderst godt imod udgivelsen af Johannes Larsens dagbøger fra Grønland.

Johannes Larsens adventskalender
15. november 2019
Johannes Larsen Museet

Kom med Johannes Larsen indenfor på Møllebakken i dette års adventskalender!

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019
Johannes Larsen Museet

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.