Har du smagt is fra Skarø?

06. juni 2018 | Johannes Larsen Museet

I 1921 begyndte en ekspedition af længere varighed, da Achton Friis og Johannes Larsen drog ud på en større opgave om bord på ekspeditionsskibet Rylen – nemlig den at beskrive øer og holme i de danske farvande med ord og tegninger.

Det blev blandt andet til bogværket ”De Danskes Øer”, der udkom i 1926-28.

På den første tur syd om Fyn blev den lille ø, Skarø, besøgt, Achton Friis beskriver mødet med blandt andre disse ord:

”Fra de skinnende Digers Sider, de lysende Blomster mellem Stenene og det hvide Sand, fra de gyldne Rug- og Hvedemarker bag Stranden staar et blændende Lys op, dirrende mod Himlen og Farven i den dybblaa Sø. Kun Strandræddikens blaa Kroner virker som smaa, kølige Ædelstene i alt dette varme, gyldne Flimmer. (…) Vi gik Øen rundt, først gennem dens Landsby til Kapellet på Sydvestsiden, herfra nordover langs Stranden til Skarø Rev og tilbage til Landingsbroen.”

(Achton Friis og Johannes Larsen, De danskes Øer, Bind I, 1926).

Man forestiller sig varmen, den smukke natur, vandet, der glitrer. Og trangen til en is. Måske var det også derfor en familie på Skarø besluttede sig for at begynde at lave de lækreste is tilbage i 2005. I hvert fald skriver grundlæggeren om Skarø som inspirationskilde til deres is:

”Skarø er en evig kilde til inspiration. Årstidernes og vejrets skiften er en nærværende del af dagligdagen. Havluft, blomsterduft og vide horisonter er befordrende for kreativiteten og giver lyst til at udforske nye måder at gøre tingene på. Jeg er sikker på, at Skarøs natur er den direkte årsag til, at Is fra Skarø i dag byder på så mange smagsvarianter.”

(www.www.isfraskaroe.dk)

Is fra Skarø i museumsbutikken
I museumsbutikken på Johannes Larsen Museet sælger vi is fra Skarø. Fordi vi selv synes, de smager himmelsk, og fordi de på en eller anden måde passer godt ind i Johannes Larsens historie og fortællingen om Larsen. Kom og prøv én, når du holder pause i Larsens have. De koster 29 kr.  

Vil du vide mere om de forladte øer og holme?
For at følge op på Friis og Larsens beskrivelser af øerne bliver en ny ekspedition gennemført i somrene 2017 og 2018 under overskriften Mod.Strøm. Med ombord er denne gang både geografer, geologer, arkæologer, historikere, billedkunstnere, biologer og forfattere. Ikke alle på samme tid, men på skift.

Læs mere om det her.

Nyheder

Fuglekunsten bygger rede i Kerteminde
23. januar 2020
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet udbygger sin samling af fugleværker og indfører verdens første triennale for fuglekunst.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020
Johannes Larsen Museet

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Grønlandseventyr går som varmt brød
16. december 2019
Johannes Larsen Museet

Anmeldere og boglæsere har taget yderst godt imod udgivelsen af Johannes Larsens dagbøger fra Grønland.

Johannes Larsens adventskalender
15. november 2019
Johannes Larsen Museet

Kom med Johannes Larsen indenfor på Møllebakken i dette års adventskalender!