Få smag på Larsens have

30. maj 2018 | Johannes Larsen Museet

Der er ingen tvivl om, at haven på Johannes Larsen Museet, som holdes og dyrkes i Larsen-parrets ånd, er skøn! Den er smuk, der plads, der er gamle og nye træer, smukke blomster det meste af sæsonen, og så er der selvfølgelig et rigt fugleliv. Men der er også en køkkenhave. En smuk og veldyrket nyttehave, der passes af museets frivillige havegruppe, og nu kan man smage på den.

Nyttehaven var en højt prioriteret del af haverne på Møllebakken på Larsens tid, hvorfor museet også i dag sætter en ære i at skabe en rig have med masser af afgrøder. Ane Talbot, der er barnebarn af Alhed og Johannes Larsen husker køkkenhaven tydeligt og fortæller, at der blev dyrket masser af kartofler, hvide og blå, radiser, gulerødder, selleri, porrer, rødbeder og ræddiker i flere farver. Der var majs, ærter, artiskokker, auberginer, jordskokker, skorzonerrødder, salat og hvidløg. Masser af krydderurter, frugtbuske og æbletræer var også en del af haven. Og man spiste også friske mælkebøtter og spiselige blomster.

Ane Talbot fortæller: ”Vi havde solbær og ribs i køkkenhaven, de blev kogt til marmelade, saft eller rødgrød. Om sommeren var efterretten ofte skyr, som farfar havde stiftet bekendtskab med på sine rejser til Island i 1927. Vi fik tilsendt et kilo skyr en gang om ugen fra Jyllinge Mejeri (…) den blev serveret med fløde og syltetøj”.

(Citat: Ane Talbot i bogen Haven ved Havet, af Mette Ladegaard Thøgersen. Bogen er udgivet i forbindelse med udstillingen af samme navn, sommeren 2017. Udstillingen vises aktuelt på Sophienholm indtil 10. juni)

Se og smag
Den nye køkkenhave blev etableret i 2016 og i dag dyrker havegruppen, der består af 7 frivillige haveentusiaster, et udvalg af alt det, der var. Havegruppen mødes hver onsdag i sæsonen og den sidste onsdag i hver måned fra maj til og med september inviterer de altså gæster på smagsprøver fra Larsens Have.

Hvad der bliver serveret er en overraskelse fra gang til gang.

Første gang er i dag, onsdag den 30. maj kl. 15-17. Alle er velkomne. Det foregår ved møllerhuset / køkkenhaven ved siden af Svanemøllen. Arrangementet er gratis og kræver ikke adgang til museet.

Se de andre datoer her.

Nyheder

Kaffehuset søger medarbejdere
21. februar 2019
Johannes Larsen Museet

Kaffehuset på Johannes Larsen Museet søger deltidsmedarbejdere til sæsonen 2019.

Berigelse af Larsen-samlingen
31. januar 2019
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet har fået en dyrebar gave - Johannes Larsens tuschtegning af en husmår fra 1957.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019
Johannes Larsen Museet

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Johannes Larsen fejret med manér
27. december 2018
Johannes Larsen Museet

Selvom sidste års 150-års fejring måske er svær at komme efter, er Johannes Larsen i dag, traditionen tro, blevet fejret med manér!