Læs Fynboernes private breve og dagbøger

20. november 2017 | Johannes Larsen Museet

Tusindvis af private breve til og fra Fynbomalerne og deres kreds bliver nu tilgængelige for offentligheden.

Et nyt stort projekt, Kilder til Dansk Kunsthistorie, giver nu for første gang adgang til Fynboernes private sfære gennem en omfattende digitalisering af tusindvis af private breve fra og til kunstnere med tilknytning til Fynbomalerkredsen. Projektet er støttet af Ny Carlsbergfondet.

Gennem mere end et år har Johannes Larsen Museet, Faaborg Museum og Byhistorisk Arkiv/Øhavsmuseet i Faaborg været i gang med digitalisere og transskribere de store brevarkiver vedrørende kunstnerne på Faaborg Museum og Johannes Larsen Museet. Flere tusind breve og dagbogsnotater er blevet scannet, transskriberet og forsynet med kommentarer. Derudover er databasen suppleret med tilhørende biografier over personerne, og der er indsat fotografier af værker, der omtales i kilderne.

Kærestebrev fra Johannes Larsen til Alhed Warberg

I den nye base kan man blandt andet finde et brev fra Johannes Larsen til Alhed Warberg fra 17. februar 1897 – året før de blev gift, hvor Johannes Larsen har tegnet den vintergæk, som Alhed har sendt ham.

”Jeg kan ikke forstaa hvorfor Du fortryder det lille Brev, jeg blev overmaade glad ved det og Sommergækken satte jeg i Vand i en lille Krukke, den staar her paa Bordet og ser udmærket ud".

Besøg databasen her

50 års korrespondance

Med offentliggørelsen af databasen bliver det nu muligt at sidde hjemme i sofaen og fordybe sig i det spændende stof, der vedrører en meget stor personkreds bestående af kunstnerne Anna og Fritz Syberg, Peter Hansen, Alhed og Johannes Larsen, Jens Birkholm m.fl. samt kredsen af personer med tilknytning til kunstnerne, arkitekt Carl Petersen, forfatteren Johannes V. Jensen, der havde afgørende betydning for kunstnerne, og stifter af Faaborg Museum, Mads Rasmussen m.fl.

Kunstnergruppen Fynboerne var aldrig nogen formel gruppering i dansk kunstliv, men bestod først og fremmest af den gruppe af malere, der var elever af Kristian Zahrtmanns frie kunstskole i 1880’erne, og som havde tilknytning til Fyn. Derudover var en række øvrige kunstnere tilknyttet gruppen via familierelationer, ægteskaber og venskaber. Der er fokus på perioden 1885-1927, hvis begyndelse markeres af Kunstnernes frie Studieskoler og slutter med afviklingen af kunstnerkolonien i Kerteminde.

Kilder til dansk kunsthistorie, KTDK

Det er Ny Carlsbergfondet, der med projektet ”Kilder til Dansk Kunsthistorie, KTDK” har taget initiativ til digitaliseringen, og fondet stiller midler og digital platform til rådighed for arbejdet med digitaliseringen og tilgængeliggørelsen. KTDK omfatter også digitalisering og tilgængeliggørelse af en række andre samlinger af kildemateriale om danske kunstnere og kunstnergrupperinger. Senest er guldaldermaleren J. Th. Lundbyes dagbøger og Skovgaard-arkivet i Viborg blevet del af KTDK.

Læs mere om Kilder til dansk kunsthistorie, KTDK, her 

”Det sker desværre for sjældent, at kunsthistorikere går direkte til kilderne. Tid og manglende tilgængelighed er hovedårsagen til sådanne overspring. Projektet ”Kilder til dansk kunsthistorie”, er Ny Carlsbergfondets svar på denne problemstilling. Samtidig håber vi, at denne store satsning giver anledning til, at andre kunstinteresserede får lyst at gå på jagt efter nye indsigter og ny viden i det spændende materiale,” siger formand for Ny Carlsbergfondet, Karsten Ohrt.

Projektet forsætter til efteråret 2018, da Ny Carlsbergfondet har tildelt museerne nye bevillinger for at nå igennem størstedelen af dette meget omfattende materiale, der i alt omfatter flere tusinde breve samt adskillige dagbøger.

Nyheder

Stor succes med efterlysning af Christine Swane-værker
24. april 2018
Johannes Larsen Museet

Tidligere på året efterlyste vi værker af Fynbomaleren Christine Swane, som indgår i museets samling og også bliver hovedpersonen i vores store sommerudstilling: GRØN – modernisten Christine Swane. Og det virkede!

Haven ved havet udstilles på Sophienholm
10. april 2018
Johannes Larsen Museet

Under titlen Johannes Larsens Have genudstilles jubilæumsudstillingen i store træk på Sophienholm.

Johannes Larsen som jæger
23. marts 2018
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen var også jæger. Og det har Niels Peter Tornbjerg skrevet en lang og god artikel om i denne måneds udgave af magasinet Jæger.

DM i Tegning On Tour besøger Johannes Larsen Museet
19. marts 2018
Johannes Larsen Museet

DM i Tegning On Tour besøger Johannes Larsen Museet i dag.