Ridderens kamp mod dragen – i stort og småt

18. februar 2016 | Johannes Larsen Museet

Den ædle ridder Sankt Georg nedkæmper tappert den ildsprudlende drage i en lille model (til et stort relief), der netop nu er udstillet på Johannes Larsen Museet som en del af udstillingen: Arne Haugen Sørensen: Lys og mørke. 

Sagnet, eller ét af dem, fortæller, at Sankt Georg ved kongsstaden Kampedusa reddede prinsesse Kleodolinde fra en glubsk drage. Historien symboliserer det godes sejr og ondskaben. Et tema, som Arne Haugen Sørensen ofte arbejder med i sin motivverden.

Baggrunden
Relieffet på Johannes Larsen Museet er udarbejdet i et samarbejde mellem Arne Haugen Sørensen og keramikeren Martin Nybo og er en model til et noget større relief, der skal hænge i foyéren i Idræts- og Kulturhuset Borren i Højby Sjælland, hvor Martin Nybo også er kunstnerisk konsulent. Relieffet har aldrig tidligere været udstillet.

Martin Nybo har tidligere arbejdet sammen med Arne Haugen Sørensen og besluttede sig hurtigt for at spørge ham, om han ville lave en udsmykning til foyéren i det kommende idræts- og kulturhus. Det ville Arne Haugen Sørensen heldigvis gerne. Det kom lokalbefolkningen for øre, og de startede straks en stor indsamling i byen, ligesom lokale sponsorer og små og større fonde støttede op om projektet, der voksede og endte med, at der nu kan skabes et kæmpe værk.

Motivet
Motivet blev udvalgt på baggrund af et besøg i den lokale Højby Kirke, hvor et af kalkmalerierne viser netop Sankt Georgs kamp mod dragen. Et motiv, der også, som Martin Nybo fortæller, på mange måder passer perfekt ind i hele den sammenhæng, det nu skal indgå i:

"Det er allerede lokalt forankret i kalkmaleriet i kirken og dermed kulturen. Det rummer kampen, konkurrencen, vinderen, som jo er en del af idrættens verden på godt og måske ondt. Og i Arne Haugen Sørensens fortolkning altså det godes kamp mod det onde. Og så egnede det sig godt til keramikken med et enkelt og dramatisk udtryk, der kan modelleres tredimensionelt. Fx kommer dragens hale til at stikke hele 40 cm ud."

Samarbejdet
Både modellen og det store relief er udført i tæt samarbejde mellem keramiker og kunstner. Keramikeren Martin Nybo står, som han selv siger det, for grovmodelleringen:

"Jeg laver det grove, indledende arbejde. Grovmodelleringen, kan man kalde det. Arne Haugen Sørensen står for finmodelleringen, hvor han former motivet, skraber af og sætter på til den rigtige dynamik opstår."

Martin Nybo står altså for opbygningen af den overordnede form, afmåling af den korrekte mængde ler og, gældende for det store relief, at kaste den mængde ler op, der skal til – ca. 1 ton. Herefter arbejder Arne Haugen Sørensen selv på relieffet, til han synes det er færdigt. Farvelægningen og glasering foregår i samarbejde med udgangspunkt i nogle farveprøver, som Martin Nybo har lavet.

Resultatet
Relieffet, der skal hænge i Højby Sjælland, bliver hele 3 meter langt og 2,5 meter højt. Det er modelleret lodret på et specialdesignet ”staffeli”. Lige nu ligger det og tørrer og venter på farve og glasur og på, at Idræts- og Kulturhuset er opført i Højby Sjælland.

Indtil da – lige nu – kan du se modellen til relieffet på Johannes Larsen Museet. Her kæmper den lidt mindre men absolut frygtindgydende drage mod en stolt ridder lige dér på væggen mellem Arne Haugen Sørensens malerier. Og mon ikke ridderen overvinder dragen til sidst i både det store og det lille perspektiv?

Udstillingen og det lille relief kan opleves til 13. marts på Johannes Larsen Museet.

Læs mere om Arne Haugen Sørensen og udstillingen her.

 

Nyheder

Ny fugl fra Larsens hånd
4. oktober 2019
Johannes Larsen Museet

Nyerhvervet Larsen-tegning viser malerens glæde ved et lille stykke indendørs natur.

Fuglene trak folk til
3. oktober 2019
Johannes Larsen Museet

Rekordmange deltog i åbningen af Fugl 2019, og efter åbningen var der travlhed i Kertemindes restauranter og på overnatningssteder, der skulle huse mange af de tilrejsende kunstnere og deres gæster.

Og nu er HAN død!
5. september 2019
Johannes Larsen Museet

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Mindeord
5. september 2019
Johannes Larsen Museet

John Olsen er død. Museets direktør Erland Porsmose har skrevet et mindeord for en stor kunstner.