Kun(st) til fuglene

06. juli 2016 | Johannes Larsen Museet

”De er jo lavet til fuglene”, siger Alfio Bonanno med et lille smil, ”og de er allerede flyttet ind. Du kan se det på alle fugleklatterne på stenene.”

Johannes Larsens have er blevet udsmykket med to imponerende værker af Alfio Bonanno: Nest (2016) og Birds Nest Tower (2016). De to skulpturelle strukturer er rejst i forbindelse med udstillingen FUGL og Fugleværnsfondens udnævnelse af haven som fondens 22. reservat.

”Det er ikke deciderede fuglereder, men strukturerne tiltrækker fuglene”, fortæller Bonanno videre. Og ganske rigtigt. Fugle – især de mindre – synes det er nogle vældige skulpturer, der er kommet i Johannes Larsens Have. De hopper ind og ud af grenstrukturerne og virker svært tilfredse. Og de er kommet for at blive. Værkerne og forhåbentlig også fuglene. For værkernes vedkommende i hvert fald så længe, de består. For de er lavet af naturmaterialer, der langsomt vil forandre sig og forgå.

Respekt for natur og omgivelser
Alfio Bonanno, der er internationalt kendt og anerkendt for sine imponerende og spektakulære natur-værker eller Land Art, som det traditionelt betegnes, arbejder meget bevidst og med stor respekt for naturen og de omgivelser, han arbejder i. I dette tilfælde Johannes Larsens Have og den kunst-, kultur- og naturhistorie den bærer på. Placeringen af værkerne er nøje afstemt med havens øvrige indretning, og der er især tænkt på det rige fugleliv i haven, som Johannes Larsen selv plejede med stor kærlighed.

Også materialerne til værkerne er nøje udvalgt. Bonanno ved på forhånd, hvad han skal være opmærksom på, hvad den enkelte træsort kan holde til og bruges til. Og hvilken effekt den vil have på det samlede udtryk. Hver en gren er sat præcist, hvor kunstneren har ønsket det:

”Jeg har arbejdet med kontraster i de materialer, jeg har brugt. Den lyse birk overfor det mørke egetræ, de fine og tynde grene og pinde overfor større stammer og grene, der skaber de overordnede og opadgående strukturer.”

På den måde arbejder han med træets forskellighed. Han former det meget bevidst og præcist.  De små tynde kviste bliver til runde former i Bird nest Tower, der ligner lodrette fuglereder. Lidt tykkere grene stikker vandret ud og skaber et visuelt brud i det opadgående, men fungerer også som siddepind til fuglene. Hvis altså de har lyst. For det er fuglene, der bestemmer.

Også lidt til os
Men der er også noget for os mennesker. De smukke tårne af grene strækker sig mod himlen, og når den er blå og solen skinner dannes der smukke skyggespil på jorden, træsorterne spiller op mod hinanden både i farver og strukturer. Der er vertikale og horisontale linjer, der skaber dynamik og struktur. Hver en gren er placeret bevidst og har en relation til grenen ved siden af. Intet er overladt til tilfældighederne. Det gør værkerne spændende at se på for os mennesker. Og det visuelle er til os, for det er fuglene ligeglade med, siger Bonnano. Forgængeligheden i naturmaterialet er også til os:

”Naturmaterialernes forgængelighed giver værket en sarthed og dermed en større følelsesmæssighed – en parallel til os mennesker. Man kan betragte værkerne som en livsscyklus – som et stort træ, der vælter og indgår i en ny livsscyklus i skovbunden”.

De to skulpturer i Johannes Larsens Have er nu – og mange år frem – en del af havens cyklus, og forhåbentligt vil mange fugle benytte sig af muligheden for at opleve kunsten helt tæt på – her i deres helt eget reservat i Kerteminde. Det er i hvert fald tanken med værkerne. Og så håber vi, de vil dele med os mennesker.

Facts:

Værkerne er bygget af lokale materialer:
Nest: Birk og eg
Birds Nest Tower: Hassel, pil, troldhassel, birk.
Begge værker er bygget på et fundament af sten.

Højde: 6-7 meter.

Det har taget ca halvanden måned at bygge værkerne i haven. Med hjælp fra 10 faste frivillige.

Se de to skulpturer i Johannes Larsen Museets have året rundt, når entré til museet er betalt. 

Læs mere om udstillingen FUGL.

 

 

Nyheder

Museet holder fortsat lukket
7. april 2020
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer indtil da er aflyst.

Varmt og kærligt portræt udvalgt
18. marts 2020
Johannes Larsen Museet

Blandt 12 flotte børneportrætter har Johannes Larsen Museet udvalgt et varmt og kærligt billede til dronningen på hendes 80 års fødselsdag.

Museet holder lukket
12. marts 2020
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.

Som uskyldige bamser
12. februar 2020
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet har bamsetema i vinterferien 2020, hvor der er bamseværksted med snedker Niels Brandt.