Lille Tove vender tilbage til Kerteminde

29. oktober 2015 | Johannes Larsen Museet

Museet har netop erhvervet et nyt billede, der lægger endnu en brik til mosaikken omkring kunstnermiljøet i Kerteminde. Det er Jacob Jørgensens maleri fra 1909 af hans lille datter Tove, den senere forfatter Tove Kjærboe.

Forargelse i lilleputbyen

Kunstmaleren Jacob Jørgensen var i 1906 flyttet til Kerteminde sammen med sin kæreste Ingeborg. Året efter fik de en søn og yderligere et år senere Tove – stadig uden at være lovformeligt gift, hvilket ifølge Toves senere beretning vakte almindelig forargelse i lilleputbyen. 

I første omgang flyttede parret ind i en loppebefængt lejlighed på byens hovedgade, førstesalen på Langegade 53, hvor Tove blev født. Nogle år senere flyttede den lille kunstnerfamilie op i Kærbyhus på Kristine Rudesvej, i stuehuset til en landejendom, der var ejet af Jacob Jørgensens betydeligt mere berømte kollega, Johannes Larsen, og som blev bestyret af dennes bror, Adolf – kaldet Agraren. Blandt Toves bedste legekammerater var Agrarens datter Bibbe, som døde for et par år siden, mere end 100 år gammel.

En del af kunstnermiljøet

I Kærbyhus blev Jacob Jørgensen del af et særdeles aktivt og levende kunstnermiljø. Overfor, i Lille Kærbyhus, boede Sigurd og Christine Swane, og på den anden side af jernbanegraven boede Alhed og Johannes Larsen. Tove har senere fortalt, at Johannes Larsen var elskeligheden selv. Han forstod en ung kunstners trange kår og gav gerne henstand med huslejen.

Når den unge Jørgensen ingen penge havde, sendte han sin kone, ”som med sin skønhed og charme skulle bede om udsættelse, og ”Las” sagde altid: ”det skal De ikke være ked af, lille fru Jørgensen, de penge får jeg en anden gang, og nu skal De få noget af mig”, og så gav han mor et af sine små træsnit, og derfor ejer jeg 12 små fine, originale, signerede træsnit af kunstneren”.

Johannes Larsen som babysitter

I sine erindringer fortæller Tove Kærboe også, at hun og forældrene engang var i København i forbindelse med en udstilling. De boede på et hotel nær banegården, hvorfra de om aftenen gik i byen og bad en stuepige se efter Tove. Det gjorde hun imidlertid ikke, så da Tove vågnede op midt om natten, gav hun sig til at græde højt og vedvarende, indtil en fremmed mand kom ind for at se, hvad der var i vejen. ”Det var Johannes Larsen, der tilfældigt boede i værelset ved siden af, og da han så, at det var lille Tove hjemme fra Kerteminde, blev han hos mig, indtil mine ”ravneforældre” som han sagde, kom hjem”.

Allerede i 1915 døde Toves mor Ingeborg, blot 30 år gammel, og kort efter flyttede Jacob Jørgensen til Ærøskøbing, hvor han boede indtil sin død i 1948. Her døde også datteren Tove 40 år senere.

Maleriet har haft forskellige ejere i Kerteminde, indtil den senere, bosiddende i Fiskergade, valgte at afhænde det til museet. Maleret vil kunne ses på udstillingen "Årets Gaver" i Toldboden, som åbner 3. december 2015.

Nyheder

Varmt og kærligt portræt udvalgt
18. marts 2020
Johannes Larsen Museet

Blandt 12 flotte børneportrætter har Johannes Larsen Museet udvalgt et varmt og kærligt billede til dronningen på hendes 80 års fødselsdag.

Museet holder lukket
12. marts 2020
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet er lukket for publikum til og med 13. april, og alle arrangementer i perioden er aflyst.

Som uskyldige bamser
12. februar 2020
Johannes Larsen Museet

Johannes Larsen Museet har bamsetema i vinterferien 2020, hvor der er bamseværksted med snedker Niels Brandt.

Et liv i kunstens bjørnetjeneste
27. januar 2020
Johannes Larsen Museum

Ny retrospektiv udstilling præsenterer kunstneren Niels Erik Skovballe, som i sit hjem har skabt en uudtømmelig motivverden til sin kunst.